HISTORIE

11 FEBRUARI  1950

OPRICHTING VAN RING JULES TEN I CHI


DOOR DHR. JULES EDWARD DE NIJS (1893-1967)

Jules de Nijs  stamt af van een lang bestaande Belgisch-Franse goocheldynastie. Al in 1828 werd er over zijn betovergrootvader, ook een goochelaar,      gerapporteerd.


De Nijs’ eigen vader wilde eigenlijk niet dat zijn zoon Jules in zijn voetsporen zou treden, maar het bloed kroop kennelijk waar het niet gaan kan want  Jules deed dat toch.


Na de eerste wereldoorlog had hij een grote theatershow met zeven medewerkers, maar toen het inflatiespook roet in het eten gooide, moest hij die beëindigen. Enige tijd heeft hij toen getracht als muzikant verder te gaan.  In 1924 bouwde hij opnieuw een grote show op met wel 12 medewerkers, waarmee hij door talloze Europese landen toerde.


In 1929 sloeg de wereldwijde economische crisis toe. Dit betekende het einde van ook deze show. Jules besloot toen een bioscoop in Breda te kopen, die hij van dat moment af is gaan runnen.  Dit werd een groot succes. In 1954 ontving hij de miljoenste bezoeker.


Zijn liefde voor de goochelkunst  is nooit verdwenen en daarom heeft hij samen met anderen Goochelring Zuid-West opgericht, waarvan hij  jaren voorzitter was. Na zijn overlijden in 1967 is als eerbetoon de naam van de club omgetoverd tot zijn artiestennaam en werd het Ring Jules Ten I Chi.

Tot aan eind jaren 2000 maakte Jules Ten I Chi furore met komische goochelacts in groepsverband.  Met al die acts traden zij op tijden NMU congressen, VOC dagen maar ook goochelgala's in België, Duitsland en Spanje. Zie hieronder enkele foto's daarvan..

BETOVERENDE HOLBEWONERS

Primitieve holbewoners     goochelden met hun alledaagse voorwerpen zoals vuurstenen, knuppels en speren. Wat tot hilarische  taferelen leidde.

VINGERVLUGE BABY'S

Groot voor hun leeftijd maar zeer  innemend. Zo  stalen zij de show, al goochelend met rammelaar, telraam en meer leuke speeltjes waar baby's  zich mee vermaken.

BEKERSELECTION

Een bijzonder bekerspel met ongebruikelijke   effecten door drie zwaar besnorde goochelaars.   De grande finale,  een massale  stortbui van pingpongballen  uit de lucht, zorgde voor veel spektakel. Later is dit effec,  in overleg met ons,  door Mini en Maxi  in één van hun theatershows verwerkt.

Op een stevige beat betreden 5 Losgeslagen punkers  het toneel. Deze kaalkoppen met kleurige hanenkam leefden zich uit met ijzeren  kettingen, messen  en andere   ruige voorwerpen. Met spuitbussen besmeurden zij het toneel met graffiti. De dreiging met de spuitbussen richting publiek zorgde voor een verrassende finale.

HOCUS POCUS GIRLS

MAGIC PUNKERS

Onze mannen  verkleed als ware glamour girls  goochelden op elegante wijze met vrouwvriendelijke attributen.  Een geëmancipeerde act met hier en daar een snor teveel wat de feestvreugde alleen maar verhoogde.

GROEPSOPTREDENS